Op naar 2021, hier hopen we op
Konden we niet wachten met het zetten van de kerstboom, telt nu iedereen al af naar het nieuwe jaar. We weten best dat alles dan niet ineens opgelost is, maar toch lijkt een nieuw jaar starten de mensen hoop te geven.
Het afgelopen jaar heeft veel van onze flexibiliteit gevraagd. Voel jij je inmiddels ook wel een jojo? Ging je van kantoor naar thuiswerk, naar kantoor en terug naar huis. Winkels dicht, open en toch weer dicht. Horeca hoefde minder te switchen maar dat voelde natuurlijk niet beter. De vraag is nu wat we kunnen verwachten van het nieuwe jaar.
Verwachtingen
Hoewel het natuurlijk altijd gokken blijft wat het nieuwe jaar ons gaat brengen, hebben de meesten onder ons toch wel verwachtingen en vooral hoop. Hoop dat er snel een vaccin gaat komen met de verwachting dat er dan weer een en ander gaat veranderen. Dat de winkels en horeca weer open mogen en we weer met vrienden en familie mogen afspreken. Stille hoop dat ook festivals en optredens weer op gang gaan komen en dat vakanties geboekt mogen worden. Hoop dat we weer mogen sporten en naar wedstrijden kunnen gaan en vooral de stille hoop dat we eind 2021 het ergste achter ons hebben kunnen laten.
Realiteit
Of de hoop en verwachtingen uitkomen? We kunnen niet ontkennen dat er inmiddels echt wel een en ander veranderd is. En dat sommige dingen daarvan zullen blijven. Zo zal een deel van de mensen voorlopig voorzichtig blijven. Zal het handenschudden voorlopig nog niet terugkomen en de vraag is of dat ooit weer zo zal zijn. En zeker is dat het werken voortaan in een nieuwe vorm gegoten is.
Boodschappentas, mondkapjes of clutches?
Pak je nu met één beweging je sleutels, boodschappentas en mondkapje als je boodschappen moet doen is de vraag of dat voorlopig zo zal blijven? En wanneer mag jij je clutch straks weer vullen met alles om op stap te gaan? Of naar een festival? En moet daar dan je inentingsbewijs ook in zitten? Hoeveel we ook hopen en wensen, we zullen de eerste maanden nog moeten aanpassen. Flexibel moeten zijn.
Terug naar de schooltas
Wat er in elk geval veranderd is de manier van werken op kantoor. Door de Covid-crisis hebben bedrijven gemerkt dat elke dag op kantoor zijn eigenlijk niet nodig is. Versnelt is het thuiswerken een geaccepteerde manier van werken geworden. Zijn we misschien niet blij met alleen maar thuiswerken, zal alleen maar op kantoor ook niet meer volstaan. Hetzelfde geldt voor lange afstanden voor een vergadering of gesprek van een uurtje. Niet altijd zal het voldoen maar in veel gevallen ook wel.
Kantoren zullen flexibele werkplekken worden. Vaste computers zullen nog meer vervangen worden door laptop en IPad. En wij? Wij gaan eigenlijk terug naar de schooltijd waarin we school met huiswerk moesten combineren. Je schooltas van toen wordt nu je werktas. Een mooie laptoptas 17 inch die je de ruimte geeft voor een laptop en papieren maar tegelijk stijlvol en praktisch is, wordt jouw nieuwe normaal. De tas die zowel voor je werk thuis de basis is als voor alles wat je mee moet nemen naar kantoor.
Vervoer
Ook het vervoer zal het komende jaar aan de orde zijn. Stapt iedereen weer de trein in? Ga je als bedrijf het openbaar vervoer nog promoten? En wat doe je met de auto van de zaak? Er zijn nog vele vraagtekens want aan de ene kant blijft reizen noodzakelijk. Toch zullen er zakelijk minder kilometers gemaakt gaan worden waarbij de vraag komt of het wagenpark uitgedund kan worden. Of is de extra hygiëne zo ingeburgerd dat we minder willen delen? Bedrijven zullen dus moeten kijken wat er na de leaseperiode aan gaat komen. En leasemaatschappijen beraden zich vast ondertussen op hele nieuwe structuren.