Tips voor het samenstellen van een gezonde maaltijd

We zijn steeds meer bezig met gezond leven. Dat is niet zo gek, want we worden ons ook steeds meer bewust van het effect dat eten heeft op ons lichaam. Er zitten een paar eisen die je kunt stellen aan je maaltijd, zodat je deze zo gezond mogelijk maakt.

Bouwstoffen

Een goede maaltijd bevat altijd drie bouwstoffen: eiwitten, vetten en koolhydraten, maar wanneer een maaltijd deze drie bouwstoffen bevat, is de maaltijd nog niet direct gezond. De maaltijden van Feel Good Kitchen voldoen hier meestal wel aan, maar wanneer je zelf een maaltijd wilt koken is het ook belangrijk dat je hierop let. Daarover lees je hieronder meer. 

Groentes

Groentes zijn een van de belangrijkste onderdelen in een maaltijd en wij Nederlanders eten hier veel te weinig van. Onze gemiddelde maaltijd bestaat namelijk uit een paar te gaar gekookte groentes, gekookte aardappelen en een stuk vlees. Hoewel er discussie over bestaat, wordt de aardappel in Nederland niet gezien als groente, de knol mist dan ook veel van de eigenschappen van een groente. 

Voor een goede maaltijd, moet je minimaal 250 groente eten. Dat is behoorlijk wat. Denk er daarom eens over om de aardappel een keertje links te laten liggen en wat meer groentes voor jezelf klaar te maken. Deze hoef je ook niet altijd te koken, denk ook aan bakken, roerbakken, stomen of roosteren. Let er, wanneer je ze wel kookt, op dat je ze niet te lang kookt. Dan verliezen ze namelijk hun vezels en vitamines. Probeer, wanneer je gaat koken, twee derde van je bord te vullen met groenten en de rest met bovenstaande bouwstoffen (een deel vind je al terug in de groente).

Goede en slechte bouwstoffen

Zoals we al schreven, een maaltijd is niet direct gezond wanneer deze de juiste bouwstoffen bevat. Zo zit er enorm veel eiwit in (rood)vlees, maar vergroot het eten van vlees de kans op darmkanker ook enorm. Wat betreft eiwitten, kun je beter wat kaas, ei, noten, zaden, paddenstoelen of peulvruchten aan je maaltijd toevoegen. 

Ook van de vetten zijn er goede en slechte. De goede vetten zijn vrijwel altijd op basis van planten (met uitzondering van visolie en algenolie). Kook bijvoorbeeld met zonnebloemolie, kokosolie en extra vierge olijfolie. 

Als laatste nog even de koolhydraten, daarvoor kies je voornamelijk de felgekleurde groentes. Denk aan broccoli en wortels. Deze zijn vrijwel altijd lekker en enorm gezond.