3 dranktips voor bij je pasta

Italiaans pasta combineert altijd goed met een heerlijk drankje. Het is niet de vorm van de pasta, maar vooral de saus die de keuze van de drank bepaald. Natuurlijk gaat de gedachte als eerste uit naar een goede Italiaanse wijn.

Wijn

Rode wijnen zoals een Chianti of een Valpolicella doen het goed bij een saus op basis van tomaten. Bijeen saus op basis van romige kaas zijn wijnen met de druivenrassen Chardonnay, Shiraz, Pinot Noir en Soave een prima keuze. Witte wijnen op basis van Pinot Grigio, Sauvignon Blanc en Chardonnay smaken goed bij een pasta met pestosaus.

Voor een pasta met vis of schelpdieren zoals de pasta vongole is een keuze een witte wijn gemaakt van Pinot Noir of Sauvignon Blanc, maar ook een Franse Chablis of Sancerre een prima combinatie.

Bier

Bier is een goede begeleider bij een pastamaaltijd. De Italiaanse merken Peroni en Birra Moretti zijn redelijk goed verkrijgbare pilseners. Voor een pasta met een lichte saus is een witbier of weisenbier een prima alternatief.

Probeer voor een meer gewaagde combinatie eens pasta met een friszure Belgische Oude Geuze. Bij een stevige rode saus is een donker speciaalbier van het type dubbel of triple stevig genoeg om zijn smaak te behouden. Bier is ook te gebruiken als ingrediënt voor de pastasaus met tomaten en bacon.

Cocktail

Verras de tafelgenoten eens met een cocktail bij de pasta. De Sgroppino is een traditionele Italiaanse cocktail uit de regio Veneto, die vooral wordt geserveerd als tussengerecht of nagerecht. Het is bereid uit citroenijs met grappa of wodka, of met een Italiaanse mousserende prosecco.

Een Negroni cocktail past bij een pasta met een kaassaus. Zuur, zoet en citrus komen hier gebalanceerd bij elkaar en maken de kaas lichter verteerbaar. Het bestaat uit een mix van 25 ml Campari, 25 ml Martini (rosso), 25 ml gin en 1 schijfje citroen. Een Margarita cocktail past heel goed bij een verse pasta met zeevruchten of mosselen. De basis bestaat uit 50 ml witte tequila. Samen met 25 ml vers limoensap, 15 ml agavesiroop en geschaafd ijs geeft het een frisse cocktail die de subtiele smaken van de zeevruchten ondersteunt.