Zweet

Zweet… niet erg, soms wel wat vervelend!

Als je een fanatiek sporter bent – of niet zo fanatiek, maar wel een sporter – dan weet je waarschijnlijk als geen ander hoe het voelt om flink zweet te verliezen in de sportschool of tijdens een wedstrijd. Het kan erg vervelend zijn en in sommige gevallen zelfs prestaties beïnvloeden. Wist je dat er veel mensen zijn die minder ‘hard’ durven te sporten omdat ze zo min mogelijk willen zweten? Gelukkig zijn er tal van oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat je alles uit je eigen sportieve prestaties kan halen! Wil je graag weten hoe je jouw zweet kan verminderen tijdens een sportief uurtje knallen? Lees dan snel met ons mee voor vier manieren om zweten te verminderen en je comfortabeler te voelen!

Laagje voor laagje

Kleding maakt de man… en in dit geval ook de vrouw! Het is van groot belang dat je de juiste kleding draagt op een sportieve middag of avond. Het dragen van de juiste kleding kan groot invloed hebben op de hoeveelheid vocht dat je middels transparantie verliest. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je ademende kleding draagt en om synthetische stoffen te vermijden! De huid moet goed kunnen ademen, anders verergert het zweten! Een andere kleding-gerelateerde tip is uiteraard het dragen van laagjes; krijg je het warm? Kan je gemakkelijk een laagje uittrekken!

Anti-transpiratie of wel… deo!

Eenieder weet vast en zeker dat een deo’tje hier en daar geen kwijt kan. Maar wist je dat je verschillende deodorants voor verschillende evenementen hebt? Voor sporters is het bijvoorbeeld van belang dat je een deo kiest die langdurig beschermd. Breng de deodorant aan op een droge huid en zorg dat deze volledig is ingetrokken voor je begint met sporten, dan heeft deze het meest effect!

Water is key

2 liter water per dag is een ongeschreven regel; vergeet tijdens een sportieve uitspatting ook vooral niet aan je waterhoeveelheid te denken. Hydrateren is van groot belang, omdat het helpt het lichaam af te koelen en daardoor zweten te verminderen. Zorg er dus voor dat je genoeg water drinkt tijdens het uurtje zweten, dit houdt het lichaam koel! Je zou er ook voor kunnen kiezen om een sportdrank te drinken die elektrolyten bevatten; zo voorzie je het lichaam van extra voedingsstoffen. Doe wel je best om dranken met veel suiker te vermijden; deze verhogen de zweet productie!

Niet genoeg?

Wat als bovenstaande tips nou niet voldoende werken en je last blijft ervaren van zweten? Heb je er wel eens over gedacht dat jouw zweetproductie wellicht overmatig is? Je kan natuurlijk altijd in gesprek gaan met een arts, mocht je problemen blijven ervaren. Ga bijvoorbeeld langs de huisarts, of plan een gesprek in met een chirurgisch arts zoals Marco van Coevorden, om jouw problemen mee te bespreken!