Wijn

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een goede wijn?

De aankoop van een goede fles wijn is niet altijd eenvoudig. Er zijn diverse factoren die een wijn beïnvloeden. Wanneer u geen kenner bent, kan het lastig zijn tot de juiste keuze te komen. Een goede wijncursus kan u natuurlijk op weg helpen, maar door het lezen van de nodige achtergrondinformatie helpen wij u vast een eindje op weg.

Het wijnjaar is belangrijk

Een essentieel graadmeter voor de juiste wijnkeuzes is het jaartal waaruit de wijn afkomstig is. De weersomstandigheden zijn erg bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit van de wijn. Er kan teveel of te weinig regen zijn gevallen. Ook vorst heeft een grote invloed op de kwaliteit van de wijn. Gelukkig zijn er via internet of een wijnalmanak tabellen te verkrijgen, die u inzicht geven in wijnjaren. Welk wijnjaar is aan te bevelen en welke kunt u beter niet kopen? Dit alles is vanaf nu eenvoudig op te zoeken.

Keuze voor een specifieke druif

Iedere druifsoorten heeft zijn eigen kenmerken en smaak. Hoe beter u weet wat u aanspreekt, des te makkelijker is de keuze voor een goede fles gemaakt. De druifsoort is niet alleen bepalend voor de kwaliteit van de fles. Sommige mensen vergissen zich in deze gedachte. Ook de weersomstandigheden en de bereiding van de wijn zijn sterk bepalende factoren. Chardonnay is een bekende witte druifsoort. Deze druif kenmerkt zich door een volle en zachte smaak. Hij is hierdoor geschikt voor een breed publiek. Merlot is van de blauwe druifsoorten het meest bekend. Deze druifsoort is heel goed te gebruiken bij zowel de borrel als en diner. Zijn smaak is ook zacht te noemen!

Regio van afkomst

In het algemeen geldt dat hoe meer zon de druiven hebben gehad, hoe smaakvoller de wijn is. Wijnen afkomstig uit zuidelijkere landen zijn dan ook zwaarder dan de wijnen gemaakt in de noordelijke gebieden. Wanneer u een aansprekende wijn heeft gevonden, is het van belang niet alleen het land van herkomst te onthouden. Per regio van een bepaald land kunnen er grote verschillen zijn, welke de kwaliteit van de wijn beïnvloeden.

Prijs voor een goede fles

Wijn kopen is voor veel mensen een dure hobby. Maar is een goede fles wijn altijd duur? Dit is een veelgestelde vraag. In zijn algemeenheid is er bij wijnen zeker een verband te tussen kwaliteit en prijs. Hoe beter de kwaliteit, hoe hoger de prijs geldt hier zeker in. Smaak blijft wel een subjectief gegeven. Niet iedere goede wijn zal u ook goed smaken. Wellicht treft u soms een niet al te dure wijn aan in de winkel, die u erg goed smaakt. We hebben hierin allemaal onze eigen voorkeur in. Ook de omgeving en het moment zijn hierin sterk bepalend. Velen van ons hebben ervaren dat een wijn, die heerlijk smaakt op vakantie bij thuiskomst ineens heel anders is. Een ervaring die duidelijk maakt dat er vele factoren van invloed zijn op de smaak van de wijn!