5 adviezen voor een gezond voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon ontwikkelen en dat vasthouden, is voor veel mensen niet eenvoudig. Vaak vallen ze snel weer terug in oude, slechte eetgewoonten. Op een inspirerende blog om te volgen vonden we meerdere goede adviezen om een gezond en goed voedingspatroon te ontwikkelen én dat patroon te blijven volgen. De tips op de beste mannenblog over dit onderwerp hebben we hieronder voor je samengevat. Profiteer ook van de voedingstips en verander jouw voedingspatroon vanaf vandaag op een positieve manier.

1. Neem meer controle over je voeding

Een van de belangrijkste tips is om in kleine stapjes naar een gezonder voedingspatroon toe te werken. Alles ineens veranderen gaat niet lukken, want is een te rigoureuze maatregel. Begin met zelf koken en laat de magnetron en kant-en-klaar maaltijden voor wat deze zijn. Zo heb je een veel beter zicht op wat je eet en bepaal je zelf de ingrediënten. Een tweede stap is, zo lazen we op de beste mannenblog, om gezonder en/of minder vlees te eten. Zo kun je in plaats van hamburgers, biefstukken of speklappen vaker vis of kip gaan eten. Vis bevat gezondere vetten, terwijl een stuk vet-armer is dan varkens- of rundvlees. Verder is het aan te raden om bij aankoop van voedsel de etiketten goed te lezen: weet wat je eet!

2. Minder vetten en koolhydraten, meer water

Pas met name op voor verzadigde vetten en producten met veel koolhydraten. Een andere simpele maar effectieve maatregel is om meer water te drinken. Water voert gifstoffen en afvalstoffen af en helpt om het lichaam goed te hydrateren.

3. Eet met mate

Op een inspirerende blog om te volgen lazen we de volgende belangrijke tip: eet met mate. Jezelf (regelmatig) volproppen is vragen om overgewicht. Na het eten moet je een verzadigd en voldaan gevoel hebben en niet het idee dat je uit elkaar spat. Een bijkomend voordeel van matig eten is, naast een gezonder lichaam, dat je meer leert genieten van het eten en beter kauwt. Het voedsel verteert zo beter.

4. Kies voor veel kleurrijke groenten en fruit

Onmisbaar in een gezond voedingspatroon is voldoende groenten en fruit eten. Een voordeel van fruit en groenten is dat ze weinig calorieën bevatten en barsten van de vitaminen, antioxidanten en mineralen. Verder zijn veel fruit en groenten natuurlijk lekker qua smaak. Prima snacks dus, als alternatief voor vette happen. Zorg ervoor dat je elke dag minimaal 200 gram groente en twee stuks fruit inneemt om een gezond voedingspatroon te ontwikkelen.

5. Beperk de inname van suikers

Niets is er zo desastreus voor de gezondheid dan een teveel aan suikers innemen. Vermijd kant-en-klare producten, zoals ingeblikte soepen of klant-en-klaar menu’s. Deze bevatten vaak veel suiker. Verder kun je koekjes, snoep en chocolade het beste zoveel mogelijk staan. Wees uiteraard ook zuinig met suiker in de koffie of thee.