Wat zijn de juiste sous vide temperaturen en tijden?

Als je een sous vide bak hebt gekocht of aan het overwegen om er een te kopen dan weet je inmiddels waarschijnlijk dat de sous vide temperaturen kiezen het belangrijkste is bij het koken met deze methode. Afhankelijk van hoe dik iets is moet je het een bepaalde tijd laten garen in je sous vide bak. Ieder product heeft een ideale kerntemperatuur om het op te garen. Er zijn meer dan 100 verschillende producten die je kan garen in je sous vide bak dus een tabel waarin je de tijden en temperaturen kan terugvinden is altijd praktisch om bij de hand te hebben.

De minimale kooktijd in de sous vide bak

Als je een tabel bekijkt voor sous vide temperaturen dan vind je hierin altijd de minimale kooktijd terug. Een andere factor die meespeelt is de dikte van het product dat je wilt gaan bereiden in de sous vide bak. Deze gegeven temperatuur is altijd een gemiddelde voor het betreffende product. Iedereen zijn smaak verschilt en ondanks een tabel is het belangrijk om je eigen voorkeur te gebruiken qua temperatuur en tijd. De ene wil graag zijn biefstukje medium op een temperatuur van 58 graden Celsius en de andere heeft liever een medium rare biefstuk gegaard op een temperatuur van 53 graden Celsius. Het leuke aan een sous vide bak is dat je met dit soort precisie kan koken.

Sous vide temperaturen voor varkens en rundvlees

Als je een stukje varkensvlees in je sous vide bak wilt bereiden dan blijven de sous vide temperatuur en tijd altijd een kwestie van smaak. Een voorbeeld voor buikspek is 12 uur op 80 graden Celsius om het sappig te stoven, bij 24 uur op 68 graden Celsius wordt het stevig en mals. De meeste stukken rundvlees bereid je in de sous vide bak op een relatief lage temperatuur. Hierbij kan je denken aan ossenhaas, bavette en rib eye. Grotere en grovere stukken rundvlees kan je beter op een hogere temperatuur garen. Hierdoor wordt de textuur beter.

Het bereiden van lam in de sous vide

Lamsvlees is een ideaal stukje vlees voor de bereiding in de sous vide bak. Je kunt dit mooi combineren met kruiden zoals laurier, oregano of tijm. Het vlees is mals en kan je eenvoudig klaarmaken. De delen die een langere bereiding nodig hebben zijn de schouder, tong en nek vanwege het bindweefsel. 

Sous vide temperaturen voor kip en gevogelte

Bij kip en gevogelte moet je erop letten dat je het niet te lang bereidt. Anders heb je de kans dat het te droog wordt. Filet en lever hebben een korte bereidingstijd. Bouten en poten moet je langer garen vanwege het aanwezige bindweefsel en de spieren zodat je alsnog een mals stukje vlees krijgt.

 

Sous vide koken met de sous vide specialist | Souvy.nl.

 

Groente en vis bereiden in de sous vide

Het zal je misschien verbazen, maar groente hoeft voor een kort en knapperig resultaat slechts ongeveer vijftien minuten gekookt te worden. Als je een minder stevige groente wilt dan kan je voor een langere bereiding kiezen. Vis moet van te voren geportioneerd worden om te voorkomen dat het uit elkaar valt en moet bijna altijd op sous vide temperaturen van 50 graden Celsius gegaard worden.