wensen in 2021

Zo komen je wensen in 2021 uit

Vind jij het na afgelopen jaar ook zo lastig om vol vertrouwen het nieuwe jaar in te gaan en nieuwe voornemens te maken? Neem dan de Deense traditie over en spring vol vertrouwen letterlijk het nieuwe jaar in. En pas je de kleur van je lingerie ook nog aan, dan krijg je echt alles wat je graag wil.

 

Geen rondje door de buurt of samen vuurwerk afsteken. Geen hand en drie zoenen. Maar wel nieuwe tradities. Tenminste nieuw voor ons. Wij hebben voor jou namelijk tradities van andere landen opgezocht die heel Coronaproof zijn en nog gezond ook.

 

Springen in plaats van duiken

Deze Deense traditie is echt een aanrader. Want al is er dit jaar geen Nieuwsjaarsduik, wordt het nieuwe jaar “induiken” vervangen door het Deense “het jaar inspringen”. In Denemarken is het traditie om net voor middernacht op een stoel te gaan staan en er dan om er klokslag 12 vanaf te springen. Bij gebrek aan een stoel springen de Denen ook wel gewoon zo in de lucht. Wedden dat lachen gegarandeerd is, een beter begin kun je je dus niet wensen.

 

Nog een bijzondere Deense traditie is om op 31 december servieswerk kapot te gooien voor of tegen het huis van de buren. Hoe meer scherven je op de mat vindt, hoe meer geluk je zal krijgen in het nieuwe jaar. Ga je deze traditie uitproberen, doe dan wel even een briefje bij de buren in de bus. Anders kan het jaar wel eens heel naar beginnen.

 

Nog meer keukengerei

In Nieuw-Zeeland gebruiken ze de keukenspullen heel anders. Daar worden om middernacht potten en pannen tegen elkaar geslagen om de duistere geesten weg te jagen.

 

Gevaarlijker is de traditie in Zuid-Afrika waar ze oude meubels uit het raam gooien als symbool dat het oude over is en weg gaat, terwijl het nieuwe jaar ervoor in de plaats komt. Echt veilig klinkt het niet dus misschien kunnen we deze traditie beter in Zuid-Afrika laten.

 

Zeg het met een liedje

Nieuw is deze traditie. En geschikt als je met vrienden de avond doorbrengt maar online zeker ook een optie. Kies voor elkaar liedjes uit. Dat kan met een thema als iets dat je de ander toewenst maar ook een songtekst om het jaar af te sluiten. Om beurt stuur of draai je een liedje. Je kunt natuurlijk ook een playlist maken. Of je er toelichting bij geeft is aan jullie.

 

Wens je moeder een Ted Baker tas

Bij deze nieuwe traditie geef je elkaar om middernacht een bijzonder cadeautje waarmee je een wens voor de ander uitspreekt. Gun jij de ander een jaar waarin ze weer kunnen reizen? Dan geef je bijvoorbeeld een mooie reistas of rugzak cadeau. Gun je iemand meer geld, dan geef een portemonnee. Schooltassen staan voor mooie cijfers of geslaagde examens. Een zakelijke Burkely tas voor succes in het werk en de mooie Ted Baker tas voor meer sociaal leven en uitjes.

 

108 vergeven zonden

In boeddhistische tempels in Japan wordt rond middernacht 108 keer de bel geluid. Japan kent namelijk 108 zonden en voor elke zonde wordt dus één keer de bel geluid om te vergeven. De Japanners geloven dus dat met het luiden van de bel hun zonden zijn kwijtgescholden en ze met een schone lei het nieuwe jaar in kunnen.

 

Wat lingerie kan doen…

De Mexicanen hebben ook een bijzondere traditie. Zij geloven er namelijk in dat de kleur lingerie of ondergoed dat je tijdens de jaarwisseling draagt, je geluk brengt. Verlang je naar wat meer geld, dan draag je gele lingerie. En hoop je op een gezond 2021 dan kies je voor wit. En draag je rood dan verlang je naar een nieuwe liefde in je leven. Of combinaties ook werken, is niet bekend.