2020

Zo maak je het 2020 jojo-effect weer goed

Kijken we elk jaar eind december wel terug op het jaar, dit jaar gaan we het liefst zo snel mogelijk door naar 2021. We konden afgelopen jaar dan ook over weinig anders praten dan over Corona en alle gevolgen die het met zich meebracht. Zoals het jojo-effect. En dan op alle fronten.

 

Geen jaar werden we zo heen en weer geslingerd als afgelopen jaar. En wat is er een beroep op onze flexibiliteit en incasseringsvermogen gedaan. Tijd dus om weer vooruit te gaan kijken.

 

Jojo-effect

Het thuiszitten had voor velen het effect van anders gaan eten. Je troosten met lekkere dingen en een extra wijntje. Toen we na een paar weken de resultaten zagen, zagen we ook meer mensen gaan hardlopen, skeeleren en fietsen. Nu in december is het algemeen bekend dat velen nog vechten tegen de coronakilo’s. En dat met de feestdagen voor de deur…

 

Maar niet alleen in voeding was het het jaar van het jojoën. Moesten we in maart ineens thuis werken, mochten we na een tijdje weer deels naar kantoor. Maar net weer een beetje in je ritme gekomen, sloeg alles weer om. Hetzelfde verhaal was het voor de winkeliers om van de horeca nog maar niet te spreken. 2020 was vooral het jaar van aanpassen dus en dat ging de één wat beter af dan de ander.

 

Op naar de zomer van 2021

Wat 2021 ons gaat brengen blijft nog even gokken, maar voor de meesten wordt het komende jaar het jaar van hoop en verwachtingen. Hoop uiteraard dat er veranderingen gaan komen. Hoop op een goed werkend vaccin waardoor de winkels en horeca weer open mogen en we weer met vrienden en familie mogen afspreken. Hoop op een zomer waarin we onze weekendtas weer kunnen pakken en er met elkaar op uit kunnen gaan.

 

Tijd dus om te zorgen dat je jezelf op de rit zet en/of op de rit houdt. Dat doe je door op verschillende manieren mee te veren maar ook door soms even streng voor jezelf te zijn. Streng in de zin van doorzetten en vooruit kijken. Zoek altijd naar een manier die ook bij je past zodat je het goed vol kunt houden. Dit betekent dat je je voeding probeert aan te passen in plaats van een week streng lijnen en daarna weer je ‘oude gewoontes’ op te pakken.

 

Voeding, sport en loslaten

Niet alleen voeding is belangrijk om te zorgen dat het goed met je gaat. Ook beweging is een essentieel onderdeel als jij straks weer in dat mooie zomerjurkje met hakken en je handtas op pad wil en gezien wil worden. Maak na het eten een vaste wandeling of ga voortaan op de fiets boodschappen. Hou je niet van hardlopen, maak er dan een wat langere gewone wandeling van en klets ondertussen gezellig bij. Ook thuis een vast moment op de dag of in de week plannen voor oefeningen of een fietstocht op de hometrainer, zijn goede opties.

 

Ben je iemand die snel bij de pakken neer zit. Besef dat loslaten een onderdeel is van goed in je vel zitten. Dat is uiteraard niet voor iedereen even makkelijk maar wel belangrijk. Vind je het moeilijk om je zorgen te delen, schrijf dan een brief aan iemand of aan jezelf. Zo kun je makkelijker dat wat jou bezig houdt verwerken. Schrijf ook op waar je trots op bent en wat je graag zou willen veranderen. En ook jezelf af en toe verwennen kan daarbij helpen. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn of een overbodige luxe. Ook het kopen van een sporttas kan je dubbel helpen. In de Eastpak rugzak sale zijn hele mooie te vinden voor een leuke prijs. En eerlijk is eerlijk… van je tas wordt je vanzelf al blij.